Acerola – (nad)gwiazdka z Barbadosu?

Napisany przez dnia Mar 14, 2016 w Teksty | 0 komentarzy

Nazywana jest nadgwiazdką granatolistą lub wiśnią z Barbadosu. Spotkać ją możemy zarówno na sklepowych półkach, jak i w formie dekoracji – bonsai. Co charakterystyczne, występuje w postaci niskiego drzewa lub szeroko rozłożystego krzewu o ciągle zielonych, elastycznych liściach, którego owoce są małe, czerwone i trójdzielne. Mają one cienką skórkę, soczysty miąższ oraz kwaśny smak. Acerola, uważana jest za skupisko największej ilości witaminy C.

Etymologia słowa acerola zaczerpnięta została najprawdopodobniej z języka rdzennych mieszkańców półwyspu Jukatan lub arabskiego. Kojarzyć można z nią legendę o pewnej Brazylijce, która przemyciła 245 nasion do Uniwersytetu w Pernambuco, w którym zaczęto uprawiać tę roślinę. W USA pojawiła się ona po raz pierwszy pod koniec XIX wieku jako produkt importowany z Kuby. Badania nad acerolą przeprowadzane były już w XX wieku, kiedy odkryto, że owoc ten jest niezwykle bogaty w kwas L-askorbinowy, czyli witaminę C. Od 1954 roku można mówić o prawdziwym sukcesie nadgwiazdki granatolistnej.

Swoim występowaniem obejmuje południową część Ameryki Północnej, Amerykę Środkową i północną Amerykę Południową. W odpowiednich warunkach owocuje przez cały rok. W Polsce wiśnię tę hoduje się w doniczkach – nie potrzebna jest wymagająca opieka, ponieważ roślina łatwo się przystosowuje. Należy zadbać jedynie o niezbyt niską temperaturę pomieszczenia (10-30 °C) i brak wilgoci oraz działania silnego wiatru.

acerola - żródło witaminy c

Acerola charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem. Spożywa się ją na surowo lub wytwarza z niej przetwory. Niestety te owoce nie są trwałe – już po upływie 3-4 godzin zauważalne jest pogorszenie prezencji, a po 3-5 dniach stają się one niezdatne do spożycia. Acerolę, w związku z tym, mrozi się lub produkuje z niej napoje, dżemy, galaretki, syropy i soki. Inną niezwykle popularną postacią tego wspaniałego owocu jest proszek lub nawet tabletki do ssania. Acerola w proszku dostępna jest m.in. na http://hanoju-sklep.pl/pl/antyoksydanty/239-bio-acerola-proszek-100-gram.html.

Acerola zastosowanie znajduje także w przemyśle farmaceutycznym. Ze względu na ogromną zawartość witaminy C – tzn. trzydziestokrotnie wyższą niż ta cytryny – produkuje się z nich preparaty wzmacniające odporność. Wiśnia barbadoska zasobna jest także w witaminy A, B1 i B2, niacynę PP, żelazo, wapń, magnez oraz fosfor. Stosuje się ją współcześnie w celu wzbogacenia niezbalansowanej i obfitującej w szkodliwe składniki diety.

Produkowane na bazie aceroli towary przeznaczone mogą być także dla najmłodszych, w okresie występowania częstych infekcji. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowej pracy naczyń krwionośnych, kości, zębów czy skóry. Dzięki niej w naszym organizmie utrzyma się dobry metabolizm, ale także lepsze samopoczucie wolne od stresu.

Dzięki przyjmowaniu witaminy C w formie tabletek nasz organizm niekoniecznie przyswoi większą jej ilość niż, gdybyśmy spożywali tylko owoce aceroli. Na podstawie badań wnioskuje się, że działanie wiśni jest bardzo szerokie dzięki łatwej jej przyswajalności.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)