Nietolerowanie glutenu może również wpłynąć na cerę

Napisany przez dnia Kwi 16, 2014 w Nowości | 0 komentarzy

Nietolerancja pokarmowa glutenu może przybierać wiele form. Najczęściej występująca z nich to celiakia oraz towarzyszące jej objawy jelitowo-żołądkowe. Jednak szeczególnie u dzieci wystąpić może w postaci choroby Duhringa.

dieta warzywna

Najbardziej charakterystycznymi cechami jakie występują w przypadku nietolerancji przez organizm glutenu są dolegliwości w okolicach brzucha oraz różne choroby układu pokarmowego. W niektórych przypadkach a zwłaszcza u dzieci nietolerancja pokarmowa glutenu może przyjąć objawy zespół jelitowo-skórny.

Choroba Duhringa jest pochodną celiakli jednak towarzyszy jej charakterystyczna czerwona wysypka. Może ona przybierać różne formy od rumienia po postać pęcherzykowatą bądź grudkową. Zdarza się również, że wysypka ma postać ropni. Najczęściej widoczna jest w miejscach gdzie skóra jest cienka i delikatna czyli w okolicach łokci, kolan, twarzy i głowy, a także pośladków, kości krzyżowej oraz łopatek.

Nietolerancja glutenu to nie tylko objawy jelitowe

Charakterystyczną cechą wysypki jest świąd. Wielu chorych w miejscach gdzie ona występuje ma rany, strupy oraz blizny. W przypadku osób chorujący na chorobę Duhringa tylko 10 procent z nich ma również objawy zanikania kosmków jelitowych co jest charakterystyczne dla celiakii. Zmiany skórne powstają na skutek gromadzenia się w okolicach brodawek skórnych złogów immunoglobulin typu A.

W skrajnych wypadkach choroba może spowodować uszkodzenie szkliwa, a także niekiedy towarzyszy jej zespół złego wchłaniania. Najczęściej zapadają na nią osoby u których w rodzinie zdarzały się przypadki celiakii. Diagnozowanie choroby Duhringa najczęściej rozpoczyna się od testu czy w krwi znajdują się przeciwciała IgA oraz pobrania wycinka skóry do badania. W przypadku pozytywnej diagnozy konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego w celu jej potwierdzenia.

Terapia daje efekty dopiero po 6 miesiącach

W przypadku potwierdzenia występowania choroby Duhringa tak jak w przypadku celiakii chory musi całkowicie wykluczyć z diety substancję drażniącą jaką jest gluten. Często również musi wykluczyć z diety Jod, który w wielu przypadkach przyczynia się do nasilania zmian skórnych.

Nawet przy wykluczeniu z diety glutenu poprawa wyglądu skóry nie następuje od razu. Dopiero stosowanie diety przez około pół roku sprawia, że skóra zaczyna nabierać ładnego wyglądu. W niektórych przypadkach konieczne jest poza zmianą sposobu żywienia również leczenie farmakologiczne.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 10.0/10 (1 głos)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: +1 (z 1 głos)