Pyszne ciasta z owocami

Napisany przez dnia Sie 30, 2017 w Teksty | 0 komentarzy

sernik z mascarponeOwoce to nie tylko najzdrowsza przekąska na świecie, ale również wspaniały dodatek do ciast. Wiele osób jednak zapomina o tym, że fantastycznie łączą się z różnego rodzaju ciastami, zarówno tymi, które nazywane są suchymi, jak i z typowymi ciastami z kremem. Doskonałym pomysłem na ciasto z owocami jest tak zwana tarta. Do jej przygotowania potrzebujemy kruchego ciasta i specjalnej foremki, która jest dość płaska i przypomina większą wersję foremki do babeczek.

Jak takie ciasto się przygotowuje? Jest to jedno z najprostszych ciast. Jego składniki to mąka, masło, cukier puder oraz jajko. Dwie szklanki mąki łączy się z połową kostki masła, połową szklanki cukru oraz jednym jajkiem. Wszystkie składniki szybko się ze sobą łączy, a następnie ciasto odstawia się do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wykłada się blaszkę, a w środek kładzie się ulubione owoce. Następnie wstawia się do piekarnika i piecze przez około 20 minut.

Innym pomysłem na wykorzystanie owoców jest szarlotka. To chyba najbardziej popularne w Polsce ciasto z jabłkami. Aby takie ciasto przygotować, również potrzebujemy ciasta kruchego, które będzie stanowiło dół. Górę natomiast utworzy mus z jabłek, którego przygotowanie jest szalenie proste. Wystarczy obrać jabłka i pokroić je w drobne kawałki, a następie zasypać cukrem i gotować. Gdy puszczą sok i zaczną rozmiękać, stworzy się z nich cudowna masa. Ci, którzy lubią cynamon, mogą oczywiście go do masy dodać. Taką masę wykłada się na wierzch ciasta i przykrywa jego cienkimi paskami ułożonymi w kształcie kratki. Gdy szarlotka jest jeszcze gorąca, można zaserwować ją w towarzystwie bitej śmietany lub lodów waniliowych. Nie tylko cudownie pachnie, ale też smakuje.

Polecamy przepis na: przepis na ciasto z jabłkami – delektujemy.pl

Innym, niezwykle prostym w przygotowaniu przepisem jest przepis na ciasto z galaretką i biszkoptami. Aby je przygotować należy w pierwszej kolejności zagotować i wystudzić osobno dwie galaretki oraz przygotować krem budyniowy, w który wrzuca się kawałki ulubionych owoców, na przykład truskawki czy mandarynki. Gdy galaretki są chłodne, w jednej macza się biszkopty i wykłada na spód tortownicy wyłożonej papierem.

Na biszkopty kładzie się pierwszą warstwę kremu. Następnie znów układa się namoczone biszkopty. Na nie kładzie się znowu krem połączony tym razem z kakao. Na wierzch układa się ulubione owoce i zalewa drugą galaretką. Całość wygląda bardzo elegancko. No i jest też niezwykle smacznie. Połączenie słodkiego kremu budyniowego z galaretkami oraz owocami jest prawdziwą eksplozją smaku.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)